6.12.10

קציצות עדשים שחורות ואגוזי מלך (ללא ביצים וללא קמח חיטה)

יש בעיה שחוזרת על עצמה עם הקציצות האלה, שתמיד תמיד מבקשים את המתכון שלהן. הבעיה היא שאני עושה אותן כל פעם קצת אחרת ובלהט הרגע שוכחת לרשום...
ובכל זאת יש איזה עקרון מנחה, אז הצלחתי בסופו של דבר למצוא את הנוסחה והנה היא לפניכם.
רק אסביר קודם מה הרעיון: מה שמחבר את הקציצות זה שילוב של רכיבים סופחי נוזלים (קטניות אגוזים וקמח אם צריך) ורכיבים שמוציאים נוזלים בחום (ירקות), עם שומן איכותי (וטעים).
הוספתי בסוף גם כמה אפשרויות להחלפות ותוספות, ואני מאד מזמינה אתכם לכתוב בתגובות מה ניסיתם בבית ואיך זה יצא.

רכיבים:
2 כוסות עדשים שחורות או חומות, או שעועית מאש, או שילוב ביניהם
2 קישואים
3 גבעולי סלרי גדולים
1 בצל גדול
חובן כוסברה ו/או פטרוזיליה
1/3 כוס אגוזי מלך
כפית מלח (ים אטלנטי - מומלץ) או 2 כפות רוטב סויה
4 כפות אבקת שמרי בירה (אופציה)
כמון
מעט קינמון להרפתקנים
אופציונלי לשיפור האחידות: קמח חומוס, טחינה גולמית

הכנה:
את העדשים מומלץ להנביטאבל אפשר להסתפק בהשריה של 7 שעות. אם אפשר לנגוס בעדש בקלות זה נחשב טרום-נבוט ומספיק טוב לקציצות.
אם אתם ספונטנים, תסתפקו בהשריה קצרה של חצי שעה-שעה ובישול עד שאפשר לנגוס בעדש בקלות - אבל שלא יהיה רך מדי ואסור יתפרק.
חשוב לסנן את העדשים טוב טוב לפני שמתחילים.

מכניסים את כל הירקות, שמרי הבירה, התבלינים העדשים והאגוזים למעבד מזון.
בדרך כלל יותר נוח לטחון את הרכיבים בכמה נגלות - תלוי בגודל המיכל של המכשיר.
אני ממליצה לעשות נגלות מעורבות ולא לטחון כל פעם חומר אחר בנפרד.
מערבבים היטב את הבלילה. בשביל לוודא שהקציצה לא תתפרק באפיה יוצרים קציצה ומקפיצים על היד. אם כשהיא נוחתת היא מתפרקת ונוזלת, צריך עוד חומר יבש אז אפשר להוסיף קמח חומוס. כנל עם מקפיצים ונוצרים סדקים קטנים בקצוות.
אם היא נוחתת ונשארת שלמה ורק טיפה משתטחת - ברכותי, הקציצה תשרוד את האפיה ולא תתפרק.
אם היא נוחתת ולא משנה בכלל את צורתה - הקציצה יבשה מדי וכדאי להוסיף עוד קצת ירקות.

אפייה:
צרים קציצות בעובי 1.5-2 ס"מ ובקוטר 4-5 ס"מ, מסדרים על נייר אפייה משוח בנדיבות בשמן (גם כאן חמניות לא מזוכך או זית לא להתפשר), ו"מלטפים" כל קציצה מלמעלה עם שתי אצבעות משומנות.
אופים כ-10 דקות בחום 160 מעלות עד שנהיה קצת קריספי מבחוץ, ועוד כ-15 דקות בחום 60 מעלות. אם יש לכם כפתור טורבו תפעילו אותו.

האפיה הקצרה בחום נמוך יחסית נועדה לשמור על הטעמים והערכים התזונתיים של המרכיבים, והיא גם משאירה את הקציצה עסיסית וטעימה. 

הגשה:
מומלץ להגיש 5 דקות עד חצי שעה אחרי שיוצא מהתנור (5 דקות יתנו לקציצה מעט להצטנן ולהתייצב, אחרי חצי שעה היא כבר תתקרר מדי)בליווי רוטב-בזק שטוחנים במעבד מזון או בבלנדר מוט:
4 עגבניות, 1 שן שום, חצי כפית מלח, תמר מג'הול, 2 כפות שמן זית, רבע צרור כוסברה או בזיליקום. הולך מצויין גם עם טחינה חמצמצה שמנת או יוגורט.




טיפים ווריאציות מומלצות:

ירקות אפשריים במקום או בנוסף: גזר, גמבה, קישוא, כרישה, דלעת, שום, עוד בצל, פטרוזיליה, כוסברה, מנגולד וסלק.

תוספות טעימות אחרות: זרעי דלעת, קשיו, שקדים, נבט חיטה.

למשקיענים מושחתים: את הבצל שבמתכון לפרוס לרצועות ולטגן בשמן זית עד השחמה ולטחון עם כל היתר.
אם העיסה מתפרקת כי היא רטובה מוסיפים קצת קמח חומוס או קוואקר טחון, ואם היא מתפרקת כי היא יבשה מוסיפים טחינה.


בגדול היחס בנפח בין העדשים המונבטות לירקות צריך להיות פחות או יותר 1:1.

אם מוסיפים עוד ירקות בנפח, בדרך כלל צריך להוסיף עוד עדשים או אגוזים או קמחומוס/קוואקר.


בתאבון, וספרו איך יצא!

5 תגובות:

  1. לדעתך אפשר לבשל את הקציצות ברוטב? הקטנה שלי לא אוהבת קציצות אפויות, הן קריספיות לה מידי ואוהבת קציצות מבושלות, השאלה היא אם זה לא יתפרק בבישול?

    השבמחק
  2. שלום חגית
    לא ניסיתי לבשל אותן ברוטב, אבל אני משערת שהן די יתפרקו. את יכולה לנסות להוסיף יותר קמח-חומוס או אפילו קמח רגיל או סולת, ואם זה לא לצרכי טבעונות - ביצה.

    אופציה אחרת שדווקא ניסיתי וזכתה להצלחה - לאפות את הקציצות, לבשל בנפרד רוטב ולהגיש אותן מוכנות בתוך הרוטב. הרוטב נספג והקריספיות נעלמת כליל.

    בהצלחה :)

    השבמחק
  3. אנונימי10.3.2011, 9:18

    היה לי ויכוח ממושך עם עמיתים לשק (של עדשים) - הם אמרו שאלה עדשים ירוקים ואני אמרתי שחורים. הם קירבו עדש לעיני ואמרו - הביתי בצבע, אני אמרתי שהכל טוב ויפה אבל הם שחורים. ואז הם הראו לי את השק והיה כתוב עליו שהם צרפתים וירוקים. אמרתי בסדר.
    ואז מלמלתי לעצמי - אבל הם שחורים.


    אני מנסה עכשיו כלמיני קציצות בסגנון עדות הוג'י-בורגר במיבש מזון. נראה לי שאנסה את אלה. נשמעות עסיסיות.

    תודה :-)

    השבמחק
  4. אנונימי8.9.2011, 21:16

    שלום
    אפשר לעשות את הקציצות גם עם עדשים ירוקים רגילים?

    השבמחק
  5. הי,

    מה היית שמה במקום שמרים לאלו שלא מסתדרים איתם?

    תודה!

    השבמחק